Avrupalı Sendikacılar Deprem Bölgesinde Çalışan İşçilerin Koşullarına Dikkat Çekti.
HABER: YETENEK BAĞIŞI – Kamera: FURKAN ERDEM
Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Esther Lynch, Hatay’da deprem bölgesinde görev yapan personelin durumuna ilişkin açıklama yaptı. Lynch, “Ülkeme döndüğümde uluslararası topluluğa vereceğim mesaj, burada muazzam çaba gösterilmesine rağmen, ihtiyaç düzeyinin hala acil olduğu ve durum nedeniyle yapılacak çok iş olduğudur” dedi. Harika. Binaların yeniden inşası ve yeniden inşası sürecinde insan onuruna yakışır çalışma koşullarının sağlanması gerektiğini ifade edeceğim” dedi.
Avrupa Birliği Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Esther Lynch, ETUC Genel Sekreter Yardımcısı Patrick Itschert, ITUC Avrupa Bölge Sekreteri Anton Leppik ve ITUC Asya Pasifik Uyum Müdürü Toshitaka Hayashi ve KESK Eş Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Hatay çalışma koşulları hakkında açıklama yaptı. işçilerin. Bölge personeli, sendikalar ve patronlarla bir araya gelen heyet, çalışma koşullarını inceledi.
Antakya Künefeciler Meydanı’nda açıklama yapan heyet adına konuşan ETUC Genel Sekreteri Esther Lynch, şunları söyledi:
“Avrupa’da 44 milyon çalışanımızın dayanışma duygularını sizlere iletmek için buradayım. Türkiye’deki 4 üye konfederasyonumuz DİSK, KESK, HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ depremden sonra burada neler olduğunu görmek için bizi davet ettiğinde, Avrupa’daki sendikalar Bütün üyelerimiz buraya gelip burada yaşananları görmemiz, buradaki durumu ve yaşananları anlamamız ve bu konuyu tartışmamız gerektiğini ifade ettiler.
“BİNALARIN YENİDEN İNŞAATI SÜRECİNDE İNSAN ONURUNDA BULUNAN ÇALIŞMA KOŞULLARININ SAĞLANMASI GEREKLİ OLDUĞUNU İFADE EDECEĞİM”
Ülkeme döndüğümde uluslararası camiaya yapacağım açıklama şu; burada muazzam çabalar sarf edilmesine rağmen, ihtiyaç düzeyi hala acil ihtiyaç durumunda ve karşı karşıya kalınan durum çok büyük olduğu için hala yapılacak çok iş var. Bütün bunlar yapılırken, inşaat sürecinde, toplumun yeniden inşasında, binaların yeniden inşasında insan onuruna yakışır çalışma koşullarının sağlanması gerektiğini söyleyeceğim.
“HİÇ KİMSE İŞÇİ VE ÇALIŞAN ÜZERİNDEN PARA KAZANMAMASIN, BÖYLE ZAMANLARDA OLUP OLANLARDAN DERS ÇIKARMALIYIZ VE ONA GÖRE HAREKET ETMELİYİZ”
Uluslararası arenada bu çalışmalara bağışta bulunan ve maddi olarak destek verenlerin şunlara dikkat etmesi gerekir; Bu işleri ve işleri alan şirketler, toplu iş sözleşmesi yapmak gibi temel haklara, sendikal haklara uymak zorundadır. İşçiden, çalışandan kimse para kazanmasın böyle dönemlerde yaşananlardan ders çıkarıp ona göre hareket etmeliyiz.
DEVLETİN SENDİKALARLA MASAYA OTURMASI VE PLANLAMASI BİRLİKLERLE YAPMASI GEREKİĞİNİ TEKRAR BELİRTMEK İSTİYORUM.
Burada sendikaların yürüttüğü çalışmalardan etkilendiğimi bir kez daha ifade etmeliyim. Burada gördüğüm çalışmalar, yani sağlık, tıp ve kütüphane açısından yapılan çalışmalar, burada gönülden emek veren arkadaşlarımızın emeğini ortaya koyuyor. Bu toplumun ne kadar dirençli olduğunu gösteriyor. Ancak yine dünyanın her yerinde olduğu gibi hükümetin sendikalarla masaya oturması ve sendikalarla birlikte planlama yapması gerektiğini bir kez daha belirtmek isterim.
“DEPREM BÖLGESİNDE YAŞAYAN İŞÇİLERİN PSİKOSOSYAL DESTEĞE İHTİYACI VAR, ÇÖZÜLMELERİ GEREKİYOR”
Aynı zamanda şirketleri sendikalarla toplantıya gelip masaya oturanların, örneğin patronların ampütelerle planları olanların durumunu da biliyoruz. Bütün bu planların sendikalarla birlikte hayata geçirilmesi gerekiyor. Sarsıntı alanında yaşayan işçilerin psikososyal desteğe ihtiyacı var, tasfiye edilmeleri gerekiyor. Aksi takdirde diğer çalışanlarla birlikte düşünüldüğünde kendileri için dezavantajlı bir durum oluşturabilir. Bunların önüne geçmek için patronların sendikalarla görüşmesi gerektiğinin altını çiziyorum.
Son olarak Avrupa sendikal hareketinin sizleri unutmayacağının ve burada yaşananları unutturmayacağının güvencesini Türkiye’deki vatandaşlara iletmek istiyorum.”