Ekonomi

Ücret Artışının Yavaşlamasından Faydalanacak Hisse Senetleri, Goldman’a Göre

Goldman Sachs’a göre, yüksek işçilik maliyetlerine sahip hisse senetleri, ücret artışının yavaşlamasıyla birlikte kar marjlarında artış sağlayarak fayda görecek konumda.

Bankanın son analizine göre, ABD işgücü piyasasındaki ücret artışı, Ağustos 2022’deki %6’lık zirve seviyesinden %3,9’a geriledi ve 2026’ya kadar istikrar kazanması bekleniyor.

İşgücü piyasasının yeniden dengelenmesiyle birlikte ücret baskılarının hafiflemesi, şirketlerin kazanç görüşmelerinde işgücü sıkıntısından daha az bahsetmesiyle de örtüşüyor. Goldman, hem makroekonomik verilerin hem de şirket yorumlarının “gevşeyen işgücü piyasasını” desteklediğini, S&P 500 firmalarının işgücü sıkıntısından bahsetme oranının 2019’dan bu yana en düşük seviyeye indiğini belirtiyor.

Banka ayrıca, işçilik maliyetlerinin şu anda S&P 500 endeksinin toplam gelirlerinin %12’sini ve medyan hisse senedinin %14’ünü oluşturduğunu vurguluyor. İşçilik maliyetlerindeki 100 baz puanlık bir değişimin S&P 500 hisse başına kazancını (EPS) %0,7 etkileyeceğini tahmin ediyor, bazı sektörlerin diğerlerine göre daha hassas olduğunu belirtiyor.

Örneğin, işçilik maliyetleri gelirlerin %9’unu oluşturan ve nispeten düşük FVÖK marjlarına sahip olan Temel Tüketici Ürünleri sektörü, ücret artışının yavaşlamaya devam etmesi durumunda EPS’de %1,0’lık bir artış görebilir. Öte yandan, işçilik maliyetleri satışların %18’ini temsil etmesine rağmen, Bilgi Teknolojisi sektörü %32’lik daha yüksek FVÖK marjları nedeniyle sadece %0,5’lik bir EPS artışı yaşayacaktır.

Ayrıca Goldman, işçilik maliyetine duyarlı hisse senetlerinin son dönemdeki piyasa performansını değerlendiriyor. S&P 500 hisse senetleri arasında en yüksek işçilik maliyetlerine sahip olanlardan oluşan sektör-nötr sepetleri, yılbaşından bu yana düşük işçilik maliyetli muadillerine göre 70 baz puan daha iyi performans gösterdi ve en büyük performans farkı Temmuz ayından bu yana gerçekleşti.

Rapor, “Bu durum, yatırımcıların şirket kazançları üzerindeki ücret baskılarının azalmaya devam edeceğine güvendiklerini gösteriyor” diyor.

Goldman Sachs analistleri, “Ücret artışı yavaşlamaya devam ettikçe, yüksek işçilik maliyetli hisse senetleri düşük işçilik maliyetli hisse senetlerine göre daha iyi performans göstermeye devam etmeli” diye ekledi.

Banka, ücret artışının yaklaşık %3’e düşeceğini ve 2026’ya kadar sabit kalacağını öngörüyor. İşgücü piyasasındaki aşağı yönlü riskler, ücret baskılarını daha da azaltabilir.

Şu anda, yüksek işçilik maliyetli hisse senetleri, düşük işçilik maliyetli hisse senetlerine göre sadece biraz daha yüksek fiyat-kazanç (F/K) değerlemesine sahip ve Goldman, değerlemelerin gelecekteki getirilerin güçlü bir göstergesi olmadığını belirtiyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu